Bushcraft in Lapland tijdens de winter betekent; Noorderlicht, ijsvissen, iglo maken, kortom een unieke ervaring. Zonder twijfel een excursie voor op de bucket list.

Hoe gaaf is het om 300 kilometer boven de poolcirkel te zijn in Finland midden in de wildernis? Het bivak opgezet op een gave spot bij een bevroren meer waar we een wak hakken voor het water en gaan ijsvissen uitzich op het noorderlicht (aurora borealis).

In 2016 kwam ik in contact met een Russische bekende vlogger, via hem kwam ik in contact met een Russisch bedrijf welke tenten maken welke binnen no-time staan en voorzien zijn van een houtkachel. De perfecte tent onder zeer koude omstandigheden, de Evenen, een volk dat leeft in Siberië woont tot op de dag van vandaag in exact dezelfde tenten. Ik was zo enthousiast over deze tenten dus ben ik naar Jekaterinenburg in Rusland gegaan en heb een aantal geïmporteerd.

Daarnaast ben ik altijd ben ik op zoek naar de gaafste locaties voor bushcraft / buiten leven en 'wat anders'. Een beetje extremer maar wel bereikbaar. Ik ben gek op de kou dus de zoektocht begon, richten het Noorden. Als je kijkt naar het historisch Lapland kom je al snel in Finland terecht.

Contact gezocht in 2019 met locals in Fins Lapland om samen de beste spots te zoeken om ons (mijn vader en ik) te droppen in de wildernis. Tijdens deze 1ste winter trip in Fins Lapland veel ervaring opgedaan van de beste paklijst voor de winter tot het zoeken van de mooiste spots.


Wat is de beste plek voor bushcraft in Lapland?

Wat is de beste plek voor bushcraft en hoe bepaal je deze? Overal in Lapland kan prima bushcraften. Je hebt het 'Allemansrecht' in Scandinavië waardoor je bijna overal mag bivakkeren. Je kan niet verkeerd maar toch hebben bepaalde plekken de voorkeur. Ik neem je mee naar de zoektocht voor de beste plek voor bushcraft in in Lapland. De 4 belangrijkste punten voor de perfecte spot zijn; 


4 Belangrijke punten voor de beste bushcraft locatie

Benieuwd waar je in ieder geval rekening met moet hoeden voor de beste bushcraft locatie? We zetten aan de hand van 4 tips op een rij:

  • Bereikbaarheid
  • Water
  • Vuur
  • Beschutting


1. Bereikbaarheid

De bushcraft spot moet ‘makkelijk’ te bereiken zijn en met makkelijk bedoel ik dat je binnen 24 uur op een unieke plek moet kunnen komen. Waarom? Simpelweg omdat ik helaas geen tijd heb om 4 dagen heen te rijden dan 3 dagen te hiken om op de spot aan te komen.
Dan kom je al snel bij het vliegtuig. Op zoek naar een Noordelijk vliegveld in de buurt van punt 2, 3 & 4.

2. Water

Uiteraard in de buurt bij een meer om uit te drinken en te vissen.

3. Vuur

Dead standing wood van naaldbomen is goud. Deze branden goed, krijg je makkelijk aan en kan je prima op koken. En een mooi vuur van maken is altijd goed en lekker warm.

4. Beschutting

Als je zit in een mooi bos met naaldbomen dan je hier prima een onderkomen maken welke je goed beschermd tegen de elementen.


De beste optie voor een vliegveld is by far: Ivalo Airport in Fins Lapland. Deze heeft alle bovenstaande punten te bieden.

Samen met locals hebben we een aantal plekken gebookmarkt op Google Maps eenmaal daar zouden gingen we overleggen wat beste optie is.

Eenmaal daar de beste spot bepaald en met een 4WD zo dicht mogelijk daar naar toe. Let the adventure begin!


Wat is het beste seizoen voor bushcraft in Lapland?

Natuurlijk is elk seizoen geschikt voor bushcraft, maar elke plek heeft zijn beste seizoen voor bushcraft. Voor lapland is dat de winter.

Omdat tijdens de winter in Lapland heb je zoveel mooie unieke momenten welke daar samen komen zoals;


Winter Bushcraft in Lapland highlights:

  • Ijsvissen
  • Hiken over het bevroren meer
  • Noorderlicht spotten


De winter duurt van 21 december tot 20 maart volgens de astronomische kalender, laten we hierop inzoomen om te kijken wat de beste periode in de winter is.

Begin van de winter is het vrij lang donker en zitten de vissen in een soort winterslaap, als je richting het einde van de winter gaat heb je en maar daglicht en grotere kans op betere vangsten omdat de vissen ontwaken uit hun winterslaap.

Daarnaast houden we ook rekening met de solunaire theorie dit is de hypothese dat vissen en andere dieren bewegen in overeenstemming met de locatie van de maan in vergelijking met hun lichaam. Bij nieuwe maan (helemaal zwart) en volle maan (helemaal licht) is de ervaring dat de kans op een goede vangst het grootste is. Volle maan heeft zeker mijn voorkeur puur om het feit dat je dan licht hebt 's nachts.


Bushcraft excursie in Lapland

Ben je net zo enthousiast geworden als ons en wil je een keer mee op bushcraft excursie in FIns Lapland? Onderaan deze pagina vind je de bushcraft excursies welke wij aanbieden in Lapland. Boek de excursie nu en  ga met ons mee voor deze unieke ervaring.


Bushcraft Lapland: zelf beleven

Bushcraft Lapland zelf beleven? Ga met ons mee op avontuur. Op de gaafste plekken, midden in de wildernis met een kampvuur aan een bevroren meer op 300 kilometer boven de poolcirkel.

Wil je meer weten? Stuur ons een e-mail, kom langs of bel ons op, we adviseren je graag.

Lijk het je leuk om mee te gaan? Boek de excursie en krijg 10% korting op alle gear in ons hele assortiment.